Aktuellt just nu!

Här finns de nyaste fallen vi jobbar med. Det är ni som gör det möjligt med era frivilliga bidrag till vår stiftelse!

CASE 59 och 60 Psykisk och fysisk misshandel på barn!

17/3-24
Barn som behöver en liten stund av trygghet!
Hjälp oss hjälpa dessa fyra barn att vara barn och släppa verkligheten för en stund, att bli fysiskt och psykisk slagen av en förälder är något man har så svårt att förstå, även att se föräldrar slå varandra är något barn aldrig ska få uppleva.

Vi i Brandhjärtan vill hjälpa dessa barn som har varit utsatta/ utsatta just nu för barnmisshandel. Vi kan inte skriva ut detaljer om barnen som vi ska hjälpa för några lever under skyddad identitet.
Men i dessa två fall är barnen mellan 2 och 12 år. Vissa har traumaterapeut i att hantera och bearbeta traumat, men alla har blivit utsatta av ena föräldern i deras tryggaste vardag.

Ena föräldern skriver ” Ett litet skört barn som slits mellan alla känslor.. Som tyvärr tvingats gå igenom psykiskt våld & hot otaliga gånger & tyvärr det fysiska våldet vid några tillfällen... & bevittnat våldet.”
Hur kan barn komma i kläm mellan föräldrar och hur kan föräldrar misshandla både fysiskt och psykiskt sina egna barn?

Barn är beroende av sina föräldrar och misshandel riskerar att hämma deras naturliga utveckling. Barn växer av uppmärksamhet, att bli behandlad med respekt och att känna sig älskade. Att bli fysiskt eller psykiskt misshandlad som barn innebär oftast att barnen tappar all sin självkänsla.
Att låta barnet bevittna eller på annat sätt exponeras för våld i hemmet är ett ex på psykiskt våld.
Psykisk misshandel lika traumatisk. Precis som med fysiskt våld handlar psykisk våld om makt och kontroll. Men istället för att sparka och slå, använder personen som misshandlar olika metoder tex. förolämpa, kritisera, skrämma, hota, förlöjliga, underminera, manipulera och straffa barnen.

Varför berättar inte barn om misshandel i hemmet?

Ibland berättar inte barn därför att de känner skuld, skam, eller är väldigt rädda. Vissa skyddar sina föräldrar till varje pris.
Ofta är barn också oroliga för vad som kan hända om man berättar. Måste barnen bo hos andra? Vad händer om ena föräldern hamnar i fängelse? Det viktigaste är att försöka berätta för att kunna få det bättre, men det är svårt.
Kommer ett barn och berättar för er att dom blir slagen hemma, då måste man agera snabbt, tänk att just du har fått ett jätteförtroende från barnet. Barnen berättar för de känner ert förtroende med 100%

Hur kan man känna sig som barn som blir/blivit misshandlad?
Man kan reagera olika på misshandel. Många barn kan känna sig arga eller vara rädda för den personen
Barn kan känna att det som hände var deras fel, ibland kan man fortfarande tycka om personen som gjorde det, för personen kanske också gör bra saker.
Ibland tänker barn mycket på det som har hänt fast de inte vill, och inget känns roligt. Barn kan få svårt att sova eller att äta, känna sig ledsen, orolig och arg.

Hjälp oss hjälpa och det gör ni bäst att DELA DELA DELA! Så fler kan hjälpa oss och vara delaktiga i dessa barns önskningar att få en stund att andas.
Vårt arbete är helt beroende av frivilliga bidrag! Varje krona räknas och med ert stöd kan vi kan hjälpa fler barn med trasiga själar.

PS!! Vi kommer skicka iväg några redan nästa vecka, och vi kommer uppdatera vad vi (med er hjälp) har skickat iväg barnen på

Tack// Ilona Lotta och Ingela!

Nytt Case 58 Leva med svår cancer med man och tre barn 3, 8 och 10 år

Vi i Brandhjärtan vill hjälpa tre fantastiska barn att göra något spännande med sin mamma i vardagen, i nuet. Anna har bröstcancer och har haft det i tre års tid och för att kunna förklara så har jag tagit lite från Annas Instagram. Anna förklarar och berättar vad som händer och vilket stort fantastiskt hjärta hon har till att kunna sprida kunskap och känslor till oss som följer Anna på nära och på långt håll. Anna är en fantastisk tjej som skriver:

”Jag hittade en knöl i bröstet 34 år gammal när jag var gravid våren 2020. Jag födde en frisk Love och en vecka senare var cancerresan ett faktum.
Snabbväxande trippelnegativ bröstcancer (TNBC).
Jag blev cancerfri senhösten 2020 men hade efterbehandling kvar till försommaren 2021.
Jag började studera journalistprogrammet hösten 2021 och gjorde klart första året innan jag fick ta och pausa utbildningen. Jag fick bekräftad spridning i mellandagarna 2021. Jag fick prova cellgifter och immunterapi i ca åtta månader. Det fungerade inte.
Med metastaser i lungan och i bröstkörtlar får jag nu prova den nya behandlingen Trodelvy, godkändes nu i juli i Sverige.”


”Jag är dålig på att vara sjuk. Jag älskar att uppleva livet så när mina stora drömmar är krossade så går jag på små äventyr och utmaningar i stället. Jag vill lära mig vågsurfa och fick möjligheten att prova det i Varberg. Men jag är lite svag i armarna så nu lär jag mig att crawla. Jag har även tagit upp Capo Eira efter 15 år men denna gång tillsammans med mina tre barn, träning måste vara kul.

”Jag mår rätt bra ändå. Har bestämt mig för att cancern aldrig får ta mig förrän den verkligen gör det och det står jag fast vid! I livet ska vi leva och jag ska snart få flyga helikopter.”

”Plötsligt har jag 30 hjärnmetastaser utspritt i hela hjärnan.
Jag har levt med bröstcancer sedan år 2020. Spridd bröstcancer fick jag år 2021. Det har hållit sig till samma plats i kroppen men plötsligt vänder situationen.
Vi har trott på att få flera år tillsammans men nu kan det handla om 3–6 månader.”

”Mina barn är 10 år, 8 år och 3 år.
Kan du dela eller skänka så är det ovärderlig för oss.
Jag kommer att dela med mig så mycket i detalj som jag kan om hur vi går tillväga så att vi kan hjälpa andra med kunskap.
Tack för all kärlen fantastiska medmänniska ❤️????”

”Vi är evigt tacksamma för alla donationer stora som små och om du vill hjälpa oss att dela vår önskan om hjälp”.

”Det känns så fel att behöva tala om för sina barn 10 år, 8 år och 3 år att deras mamma har en begränsad tid kvar på jorden. Hur många egna minnen kommer de få ha? En treåring förstår inte vad som händer.
Anna har nu startat upp en ny cellgiftsbehandling och kommer stråla hela hjärnan med en förhoppning om start till nästa vecka.”

”Tack på förhand till alla er som finns där ute och är våra hjältar ❤️????

Min sorg är att min ledsenhet finns i bakgrunden hela tiden men jag kan samtidigt vara glad, göra roliga saker, skratta och njuta av dina framgångar och glädjen i ditt liv.”


Hjälp oss hjälpa!

Stöd oss i vårt arbete

Vårt arbete är helt beroende av frivilliga bidrag! Varje krona räknas och med ert stöd kan vi kan hjälpa fler barn med trasiga själar.

Swisha

Sänd till: 123 124 41 85 BRANDHJÄRTANS INSAMLINGSSTIFTELSE

Sänd hjälpen via banköverföring

Bankgiro: 889–0782 BRANDHJÄRTANS INSAMLINGSSTIFTELSE

NYTT CASE 57 Ingen visste att den psykiska hälsan tog över 2023-08-05

Att få komma till ett kärleksfullt hem, när man fått en tuff start i livet är väl det finaste ett barn kan få!

Uppdatering: Vi börjar med dessa fina ord som familjen skrivit till oss:
För oss är det en spännade tid när det kommer ett nytt barn till oss, att lära känna och ge
trygghet så att deras ögon tänds! Det är en kick utan dess like. Se deras behov och hjälpa till
med de trauman som lett till placering.
Att få ge dem en chans att klara sig och att växa till en egen person med självkänsla och
självförtroende, med planer för framtiden och med känslan av att höra till. Att vara älskad för
sin egen skull/för den man är.
Det är en berg och dalbana att leva som familjehem, att ständigt vara påpassad av alla...det
finns alltid folk som anser att de kan kommentera och styra ,att bli uppringd och ifrågasatt.
svårt att inte ta åt sig men vi brukar säga att kommunen alltid söker famhem så välkommen
vi behöver bli flera- då backar de flesta, skulle aldrig kunna tänka sig.
Det är ett galet men underbart liv, man får vara med om allt möjligt, vi har haft total lockdown
när larmet om att förälder var på ingång för att hämta. Vi har planerat resor och semestrar som
 blivit om/avbokat då livet kan kastas runt på en femöring.
Ni har hjälpt till att denna familj med två föräldrar och tre barn fick ta hand om varandera en hel helg
tillsammans. Komma varandra ännu närmare i deras stora sorg efter det obeskrivliga som hände deras 14-åring.
Att kunna finnas där för  varandra och bearbeta sorgen och ändå kunna åka iväg och skratta och gråta tillsammans 
är så viktigt för resten av deras steg här i livet!
Ni med oss i Brandhjärtan har skapat minnen som den här familjen har med sig resten av livet!
TACK alla för att ni finns och hjälper oss hjälpa!!

Då menar vi inte att allt löser sig, men att få någon som lyssnar på en, finnas där, inte dömer och kunna stå stadigt när det blåser som värst, det är det vi menar. Det är alla barn värda. Att komma hem till ett kärleksfullt hem där man förstår, där man har tryggheten, det är just det som denna familj står för, den familj vi ska hjälpa med att uppfylla deras önskan. Vi fick en önskan före tragedin slog till. Från att ha varit nio stycken i familjen är de bara åtta kvar idag.

Den här familjen har tagit hand om sju barn/tar hand som kommer från svåra förhållanden och har varit utsatt för olika saker i deras liv. I 18 år har det varit en kärleksfull familj för deras sju barn och fler år blir det, för det är dom som är deras nya föräldrar nu. Det är inte lätt för barnen som flyttar till nya familjer att kunna lita på vuxna och försöka jobba bort muren, samtidigt det finns tvivel och jobbiga tankar runt omkring. Som familjen skriver till oss citat: att man behöver känna till sin historia och se med egna ögon många gånger vad det är som gör att just dom inte bor med de biologiska nätverket dom en gång hade. Det är fint att se det så.

Deras son/broder som de beskriver som en glad, bubblande solstråle finns inte längre. Denna kille med guldhjärta som hjälpte andra valde en annan väg. En väg som vi som finns kvar har svårt att acceptera, men för honom var det hans väg till ro.
Jag hopppas att ni vill hjälpa oss hjälpa denna familj att få en helg med varandra, finnas nära och kunna prata, bara finnas för varandra i denna tunga sorg. Träffa andra och ventilera.
Swisch 123123 41 85 (Vi samlar in till den 20 Augusti)
Vi blir starka tillsammans!
TACK på förhand Ilona, Lotta, Ingela!


Nytt case 56! 2023-06-20

Vi tänker skicka en kille som verkligen behöver en dag som blir hans speciella dag/kväll!

Uppdatering: Den kille vi skickade för att få komma bort från rädsla, mobbing och misshandel har fått sin helg med hjälp ifrån er som bidrog till detta. Stort TACK till Kristianstads rtj, Quality Hotel Friends och AIK som från första samtalet ville vara med och ordna  det som vi på Brandhjärtan inte kunde vara på plats och rodda. Mamman och sonen tackar för en helg som dom verkligen behövde!

Vi har fått en ansökan som vi verkligen vill ta tag i. Det är från en ung kille som har fått kämpat många år med diagnoser, skola, vänner och misshandel. Med mobbing på skolan och misshandel i hans egna lekpark gör att man inte kommer ut alls. Hans familj blir de enda som han vågar ty sig till. Vågar inte gå ensam för att han är rädd att dom som misshandlade honom kommer tillbaka. Skolan är full med mobbing så att gå i skolan är en omöjlighet med den rädslan i kroppen. Det finns en förälder som är i hans närhet som både är förälder och vän. 

Vi kommer att ge honom en helg med hans favoritlag i allsvenskan i höst. Där han får känna sig sedd av spelarna och kunna ge spelarna den bästa supporten. Han  har ingen speciell spelare han hejar på för han tycker att alla är lika bra! 
Har man haft svårt med vänner så tänker man stort!


Swisha

Sänd till: 123 124 41 85 BRANDHJÄRTANS INSAMLINGSSTIFTELSE

Sänd hjälpen via banköverföring

Bankgiro: 889-0782 BRANDHJÄRTANS INSAMLINGSSTIFTELSE


Hjälp oss hjälpa!!

Vår Brandhjärtans dag i Liden med vår egna hinderbana för barnen!

På morsdagen den 28 maj ordnade vi en dag för barn och föräldrar. Det var så roligt att så många dök upp. Blev en riktig rolig byaträff med mycket lek och prat!

Vilken dag det blev i Liden! Så många glada och pigga barn som gjorde hinderbanan fler än bara en gång, Vi fick en glad vinnare i vår löpartävlihg, var riktigt duktig. Många frrågor om vår stiftelse. Det känns riktigt roligt att alla var så engagerade i dagen. Vi hade grymma Bea som målade ansiktsmålning på barnen och Alva som var grym vid våra bord med fika, korv och priser. Vi tackar även alla våra fina medmänniskor som skänkte priser och till Ulrika som kom upp med Lidens brandbil så deltiden fick visa vad dom jobbar med.

Våld i nära relation mot barn och mamma! 2023-03-14

Nytt case 55 våld i nära relation med barn inblandad.


Ge ett frivilligt bidrag på swish 123 124 41 85


Uppdatering!!

Nu har mamman och flickorna kommit hem efter sin resa som ni hjälpt till med. Dom tackar för sin fantastiska helg, Tjejerna är så nöjda. Denna resa betydde så mycket för tjejerna, det var så skönt att slippa tyngden över dom alla, Ni som hjälpt oss med detta hälsar familjen att ni hjälper till att göra skillnad i andra människors liv.

 

Det skrivs så mycket om relationsvåld av och om kvinnor med barn som varit med om en fruktansvärd resa. Ändå blir dom ifrågasatt av olika samhällsinstanser. Att leva i våld är en skräck som man inte förstår om man inte varit med om det, och att våldet även går ut över barnen då finns det ingen gräns!

Vi i stiftelsen med er hjälp ska tillsammans hjälpa en mamma med hennes barn som har en berättelse som är så tung. Det är en berättelse vi inte kan skriva så mycket om men den handlar om dödshot, slag, kvinnojourer och bland den största rädslan att förlora barnen och se dom fara illa både fysiskt och psykiskt. För barnen kommer detta att följa med deras liv framöver, trasiga själar som inte förstår varför vuxna inte tar dom på allvar. Vuxna som ska vara barnens trygghet. Barnen runtomkring som mobbas och sprider saker som inte är sanna. I detta fall är en person dömd. Men berättelsen barnen och deras mamma har i ryggsäcken blir dom aldrig av med, inte heller känslan att fly.

Vi ska hjälpa dessa barn att få en stund tillsammans med mamman och bara kunna andas, utan att vara orolig att någon kommer i deras väg.

Kunskapen om relationsvåld måste bli bättre i hela samhället! Vi måste lyssna och agera. Den finaste människan utåt sett kan vara mardrömmen/monstret för barn, dessa fyra väggar som finns i ett hem ska vara barnens trygghet! Men det är alldeles för vanligt att dessa fyra väggar döljer mycket för omvärlden.D

Lite fakta 

Enligt vissa forskare kan det vara psykiskt mer skadligt för ett barn att uppleva våld i familjen än att själv utsättas för våld. Studier har visat att barn som upplever våld oftare utvecklar posttraumatiskt stressyndrom än barn som utsätts för andra former av trauma.
Oavsett om ett barn misshandlas fysiskt, psykiskt, försummas eller kränks så ger det ofta allvarliga känslomässiga och psykiska skador. Självbild, självkänsla, intellektuell utveckling, social kompetens och förutsättningar för nära relationer – allt påverkas. Det viktigaste tecknet på att ett barn har varit utsatt för våld eller övergrepp är ofta att barnet själv berättar om det som har hänt. Som mottagare av ett sådant förtroende är det viktigt att visa öppenhet mot barnet genom att lyssna, ställa öppna frågor och vara tillgänglig för en fortsatt berättelse.

Nytt case 54 Brand i byggnad (avslutas fredag den 17 mars)


Uppdatering!

Vi på Brandhjärtan tackar alla ni som bidrog till att familjen fick en pause från verkligheten med uppbyggnaden av sitt hus som brann ner. Hela familjen badade på
Himlabadet i sundsvall. Barnen busade och skrattade hela dagen. När familjen kom till hotellet på kvällen hade vi köpt upp för lördagsmys. Barnen tyckte det var det bästa lördagsmyset någonsin. Familjen tackar för all generositet. Familjen fick en helg tillsammans för att andas, och minnen för livet.
STORT STORT TACK till Himlabadet och Scandic Sundsvall City i Sundsvall. Ert samarbete med oss är ovärderligt!

Hjälp oss hjälpa! Swisha ett valfritt bidrag till Brandhjärtans insamlingsstiftelse.
Swisha till: 123 124 41 85
Att vara barn och vara med att deras hem brinner ner kan sätta många djupa spår i själen. Känslor kan komma som ett slag i magen när som helst. Barnen som fick uppleva detta brand-inferno ser bakåt varje dag vilken skräck dom har fått varit med om. Tiden efter branden har varit fylld av oro och sömnlösa nätter. Det är jobbigt som närstående se på när barnen tappat sin trygghet och lite av sin livsglädje. Att höra sina barn gråta sig till sömn vill ingen vara med om.
Vi i Brandhjärtan vill ge dom en stund att bara vara. Komma ifrån och bara få rå om varandra. Det tar tid och kraft att bygga upp allt igen. Vi vill ge dom en hotellvistelse med bad på schemat. Vi hoppas på många plask och skratt.

Hjälp oss hjälpa! Swisha ett valfritt bidrag till Brandhjärtans insamlingsstiftelse.

Swisha till: 123 124 41 85
Bankgiro: 889-0782

Bilderna är inte från den riktiga branden! Vi kommer att skicka familjen på detta nästa helg!

Middag mor och dotterUppdatering! På alla hjärtansdag somnade mamman in! Alla tankar går till hennes dotter och hennes familj och vänner

I kväll fick Brandhjärtan bjuda en mamma och dotter på en middag på dotterns favorit restaurang. Deras tid tillsammans just nu är så värdefullt. Livet är fullt med mot och medgångar men ibland är det bara så orättvist. Vi skickar all styrka till mor och dotter
Fakta:
Cancer är ett samlingsnamn för många olika sjukdomar, där celler delar sig okontrollerat. Sjukdomarna har olika symtom, utvecklas olika snabbt, behandlas på olika sätt och är mer eller mindre allvarliga.
Stort tack till alla frivilliga bidrag som kommer in till Brandhjärtan. Vi tillsammans hjälper fler barn/ungdomar i deras olika livssituationer!

brandhjartan.se
Vi säger hej till Ingela och Lotta!!   Våra nya kollegor i stiftelsen!

Långt inlägg!!

Jag tackar Linnéa för allt hon gjort i Brandhjärtan, hon har varit en riktig klippa och var den som startade stiftelsen med mig. Det känns jättebra att hon fortsättningsvis kommer att hjälpa till när det behövs!

Nytt för i år
Jag välkomnar Ingela och Lotta in i styrelsen. Vi har planerat in tre stycken händelser 2023. Vi kommer att ha hinderbana/löpartävling i Vilhelmina, Sundsvall och Liden. Vi kommer att lägga ut datum senare.

Efter fem år så har vi kollat över våra stadgar och hur vi har jobbat nära de barn som haft det svårt. Nu ska vi jobba ännu närmare och effektivare vårt mål i stiftelsen, så 2023 riktar vi in oss mot Medelpad, Jämtland och Västerbotten.

Jobbar ni på ett företag som vill sponsra oss för just er kommun i något av dessa tre län så maila oss, alla bidrag är välkomna.

Nu till två fantastiska tjejer som tillkommit i stiftelsen, de vill vara med att förändra för våra barn och ungdomar.

Charlotte Jansson Norberg "Lotta"

Lotta bor i Liden. Jobbar som deltidsbrandman sedan 2015 och hon är ägare/chef på Tempo i Liden. Hennes fritidsintressen är att vara med hennes familj, hästar och djur. Tycker om att åka på tävlingar runt om i Sverige, det kan vara på bla. cykel, simning och löpning.

Lotta har varit med Brandhjärtan från start som sponsor. Det är Lotta som fixat våra fina jackor, kepsar och t-shirts för att vi ska kunna synas mycket mer när vi är ute med stiftelsen.

Lotta " Det känns jättekul att kliva in i Brandhjärtans stiftelse, där vet jag att vi kan göra skillnad när man hjälps åt".

Ingela Nyberg!

Det är en sådan ära att få vara med i denna stiftelse , det är så viktigt det stiftelsen arbetar med.

Att kunna vara med och ge en ljusglimt/hjälp i deras liv, att kunna hjälpa barnen att se med kärlek på livet, orka kämpa vidarekänns viktigt för mig.

Vi kämpar fortfarande för att få samhället att se barn med variationer, som behöver stor stöttning och förståelse. Dessa barn är små genier som kan så mycket som vi normalstörda inte kan.

Jag jobbar på en särskola med olika variationer av barn. Vilken kärlek man får som lärare att få se utvecklingen i deras engagemang i att vilja lära sig.

Jag har även läst på universitet. De olika kurser handlar om barn med svårigheter, barn med osynliga handikapp , emotionella svårigheter mm. I grunden är jag förskollärare och läser till specialpedagog i IF (utvecklingsstörning/intelligent funktionsnedsättning). Barn med olika svårigheter har alltid varit mig nära och att jag nu får chansen att hjälpa dessa barn i denna stiftelse , ja det finns inga ord men det värmer mitt hjärta enormt

Vi syns 2023

Hjälp oss hjälpa!

Swisha din skostorlek till oss många bäckar små ger stora möjligheter Skriv in det i kommentarerna och tagga någon med skor

Swisha till: 123 124 41 85


Varmt välkomna!

Ilona Lindkvist

Nu lämnar Linnéa stiftelsen

Nytt år och nya tider!
I år kommer det bli några förändringar i stiftelsen. Linnéa kommer att kliva av sin plats i Brandhjärtan och på hennes plats kommer vi framöver se Ingela och Lotta. Detta innebär i praktiken att Linnéa går ur stiftelsen men finns kvar som extrahjälp om det skulle behövas.
Efter snart fem år i stiftelsen så tackar jag nu för mig. Det har varit fantastiskt att få se engagemanget från alla som har velat stötta barnen. Alla som har skänkt bidrag, hjälpt till med kontakter, fixat aktiviteter och spridit Brandhjärtans namn. Att få se lyckan när vi har berättat för familjerna att vi kommer hjälpa dem med deras önskan och barn som har blivit överlyckliga över sånt som en annan tar för givet.
Nu överlämnar jag stafettpinnen!
Tack till Ilona, du är en kämpe
//Linnéa

TACK till er!

Vi vill skänka ett stort TACK till alla som har hjälpt till med den senaste familjen som vi stöttat. Vi är fantastiskt glada att The Steakhouse SundsvallBio Drakstaden Sundsvall och Scandic Sundsvall City har varit så otroliga i sitt engagemang! Vi kan inte tacka nog!
TACK Sarah Faxby-Bjerner och Mats Nygren för era initiativ och hjälp!
Sist men definitivt inte minst, vill vi tacka för alla bidrag
Såhär skriver familjen, ta till er
”Att vara familjehem handlar mycket om att ge av sig hela tiden och de är ett arbete som hela familjen gör tillsammans 24/7.
Man vet inte vem man öppnar upp sitt hem och hjärta för eller vad barnet bär på.
För vår stjärna så handlar de om massor av traumatiserade upplevelser som satt sig i hela kroppen. Upplevelser som är så hemska och som ingen ska behöva uppleva
De krävs mycket tid engagemang och tålmod för att hjälpa och stötta vår stjärna.
Vi är tacksam för den traumabehandling som ges och som tillsammans med vårt jobb sakta bygger upp upp reparerar.
Tack vare brandhjärtans engagemang, sponsorer och frivilliga bidrag har vi som familj fått möjlighet att få bryta vardagen och skämmas bort.
Vi har fått slippa alla måsten.
Fyllt på med energi genom vila på hotell massa god mat och biobesök.
Vi har under resan fått ett fantastiskt bemötande av personalen på hotellet som verkligen gav de lilla extra till oss.
Vår stjärna som älskar mat har njutit av allt gott som serverats!
Nu har vi fyllt på med energi och är tillbaka i vardagen.
Precis som Brandhjärtan så fortsätter vi jobba för de vi brinner för!
Alla barn förtjänar en trygg och säker uppväxt !
Bidra till Brandhjärtan ni gör skillnad

Omplacerat barn pga. av våld i hemmet

 Vi samlar in frivilliga bidrag till en upplevelsehelg för familjen med Hotell, restaurangbesök och upplevelser som blir till positiva minnen. En helg med att samla energi och kraft!
Swisha
Sänd till: 123 124 41 85 BRANDHJÄRTANS INSAMLINGSSTIFTELSE
Bankgiro: 889-0782 BRANDHJÄRTANS INSAMLINGSSTIFTELSE
Eventuellt överskott går vidare till barnen vi hjälper.
Här är familjen:
För drygt ett år sedan öppnade familjen sin famn för att hjälpa ett barn som växt upp med stor omsorgsbrist, våld, hunger, oförsägbarhet och övergrepp. Hen sov i stort sätt inget på nätterna.
Det har varit ett tufft år och hur man orkar det vet bara familjen. Familjen har gett kärlek till detta barn och samtidigt sett till att hela familjen är med på resan och inte tappat bort sig själva. Med tålamod, tid och arbete har familjen kommit en bit på väg, men det finns mycket kvar att jobba med. Att gå varje vecka på traumabehandling säger en hel del, men med denna familj bakom sig och bli kallad för familjens stjärna då vet man att bandet finns.
Vi vill ge denna familj en upplevelsehelg med hotell och restaurangbesök. Familjen ska få känna sig fri från alla måsten, skratta tillsammans, släppa vardagen, få leva i nuet och samla mer kraft för att kunna ge allt.
Familjen bor i Jämtland och ska få sin upplevelse i Västernorrland så nu kör vi! Hjälp oss hjälpa barnen i vår närhet. Vi kommer att uppdatera eftersom.

Vilket år!

Hej!
Vi vill bara skriva av oss och tacka för ALL hjälp vi fått under året som gått.
Tacka till alla er som sökt er till oss, och gjort det möjligt för oss att få följa med er på den resa, där trygghet och gemenskap har byggt fina minnen.
Tack alla ni barn/ungdomar som är ett stöd för andra barn. Tack till alla företagare vi kontaktat som aldrig tvekat att hjälpa till. Tack till alla brandstationer från norr till söder, som har åkt ut med brev/paket till barnen/ungdomarna. Vilka underbara kollegor vi har runt om oss.
Ett stort tack till vår sponsor TEMPO i Liden där vår deltidstjej Lotta är chef. Hon har men stort hjärta sponsrat oss med t-shirts och insamlingar till vår stiftelse (kommer en intervju om henne inom kort). Lotta har även cyklat med Brandhjärtan 31.5 mil för att hjälpa till med insamling till våra barn.
Tack till Elise Gulle (Frösön), vår fotograf, som alltid ställer upp direkt om vi vill ha hjälp. Elise kan ni läsa om på vår hemsida. Jessica Holländare som gör våra gosedjur vi skickar till barnen. Tack till ALLA privata bidragsgivare som gett oss möjligheten att hjälpa. Tack till tidningen Swedish firefighters som skrivit om oss. Och till sist, ett stort tack till familj och vänner som ger oss tiden till detta samt barn och deras vänner som hjälpt till med hinderbanor och uppdrag på olika orter.

Tack till
Edlund & Partners Östersund, ICA MAXI Östersund, ICA MAXI Sundsvall, Länsförsäkringar Östersund, ÖFK, Scandic Grand Örebro, LOST CITY, SFF Swedish fire fighters (nr 2), Brandcode Sundsvall, Pinchos Borås, Spavillan Borås, Astrid Lindgrens värld, Hotell Ronja, SJ, Vilhelmina Tourist center/STF, Quality Hotel Grand Hallbergsplatsen, Best Western Hotel at 108 Stockholm, Gröna Lund, Gustavsvik Resorts AB, Thaisilk Borås, Scandic Grand Örebro, Brödernas Örebro, Laserdome och Arkadhallen Örebro, Ånge Chark Östersund, Östersunds kommun, ICA Tallen Vilhelmina, Domus Vilhelmina, Pralineriet Vilhelmina, Sportringen Vilhelmina, Sibylla Vilhelmina, Circle K Vilhelmina, Motorcenter Vilhelmina, MIO Vilhelmina, Hundparken Vilhelmina, Mattias Lundin vår kollega som hjälpt oss med filmning, Monika Nyqvist Värmland, Andreas Johansson SERF med kollegor, Hel och deltidsstationer som hjälpt oss med att ta kontakt och levererat med brev/paket från Brandhjärtans insamlingsstiftelse!

Vi blir så rörda när vi får berättelser från dom vi hjälpt

Ett nytt år och nya möjligheter för oss! Det här fina fick vi precis på mailen från en familj som vi har hjälpt under julen. Det är precis det här som gör att vi vill kämpa ännu mer för att kunna ge fler ljusglimtar i det tuffa
"De senaste åren har kantats av svåra Truman & jobbiga händelser. Som mamma gör man det man kan för att ge barnen all kärlek de behöver och man hoppas att kärleken ska läka dem och hjälpa deras krossade hjärta. Man ger, hjälper, vänder ut och in på sig själv och kämpar. När ett barn har nattskräck eller en situation triggar igång PTSD:n blir livet tungt igen. Man känner sig som en annorlunda familj. Vi var helt vanliga; men det ovanliga tragiska förändrade oss & satte ett mörkt moln över oss. Det enda vi ville var att få vara en vanlig familj. Ingen polis inblandad , ingen advokat, ingen tingsrätt, inga psykologer, inga barnpsykoterapeuter. Vi vill bara få känna att vi lever som vanligt. En dag satt jag och sökte på datorn. På omvägar hittade jag Brandhjärtan. Jag fastnade för syftet och målet men framförallt för dessa 2 helt vanliga, men helt fantastiska kvinnor som av egen fri vilja och driv startat något stort! Jag skickade iväg en ansökan och hade egentligen inte så stor tilltro till att just vi skulle bli valda men oj så fel jag hade. Inom kort får jag ett vänligt mail. Jag minns vänligheten, mänskligheten & villigheten att hjälpa. Dessa fina egenskaper har genomsyrat kontakten sedan dag 1. Nu har vi precis avslutat vårt önskeäventyr. Vi kände oss sedda, bortskämda, tacksamma, glada & vi njöt. Vi njöt att få vara i ett vanligt sammanhang som vi själva inte skulle ha råd med. Vi njöt av sådant som ger oss glädje. Vi njöt av att få vara i en annan värld i ett dygn och denna känsla och upplevelse har gett oss hopp och en glädje vi bär med oss. Ofta hör man folk kommentera på folks svårigheter med följande kommentar. ”Det låter jobbigt . Lycka till” . Från en som talar av erfarenhet kan jag säga att ett ”lycka till" hjälper föga. En persons tanke likt: ”det är så stort så det finns inget jag kan göra”. Till de vill jag säga - JO det kan du! Omtanke , vänlighet & saker stort till smått gör skillnad. Det Brandhjärtan gjort för oss gör skillnad. När det är Riktigt tungt är det just sådana här saker som ger kraften att orka lite till. Tack från våra hjärtan till era."
Tack alla som hjälper oss på vägen!

Tack till våra sponsorer

Tack alla barn och vuxna som kom till vår hinderbana i Östersund. Vi såg att det fanns väldigt många "små brandmän" bland barnen i Jämtland. Det känns bra för framtiden. Tack Elise Gulle (fotograf) och Räddningstjänsten Jämtland. Tack till våra sponsorer Länsförsäkringar Jämtland Änge Chark Östersunds FK och ICA Maxi Östersund!

Häng med på hinderbana i Östersund!

Den 22 augusti söndag Kl 13-17 har vi vår Brandmanna-inspirerande hinderbana för barn 0-8 år i Badhusparken Östersund. Fotograf Elise G (13-15.30) kommer att vara hos oss under dagen. Ca 13.30 kommer Östersundsstyrkan från Räddningstjänsten Jämtland på besök, så kom och få en liten pratstund med brandmännen (avstånd Covid-19). De första 150 barnen får en goddiebag som ICA Maxi Östersund sponsrat. Vi har även 2 sponsorer Änge Chark och Länsförsäkringar Jämtland som sponsrat pris till någon av er som har besökt oss under dagen och hjälpt oss med ett bidrag till vår stiftelse för utsatta barn.
Vi ALLA följer och hjälps åt med avstånd och regler för Covid-19.
Hoppas att vi ses!

Nytt case, flera barn utsatta för sexuellt utnyttjande!

Nytt Case Hjärta 52

Detta får inte hända!!
Swisha: 123 124 41 85 Märk med: Hjärta 52
(Era frivilliga bidrag hjälper oss hjälpa!)
Vi har fått in 4 brev/mail oberoende av varandra om sexuellt utnyttjande av barn. Barn som är yngre än 8 år. Detta är tragiska trauman för barnen och för familjen som finns där för sina barn. Dessa fall är ALLA polisanmälda.
Det finns fällande domar som vi har fått tagit del av och vi vill hjälpa dessa barn med deras enda önskan till oss, det är att få göra något med den föräldern som har gjort allt för sitt barn, lyssnat och agerat.
Den önskan som alla barnen har är en enkel men VÄRDEFULL önskan. Det är att få vara själv med sin förälder och få en dag att minnas, ett fint minne för att dom orkat och varit starka nog att berätta för en vuxen vad dom har varit med om. Fått en dag att känna sig trygg!
JUST NU anordnar vi en insamling på Facebook till de drabbade familjerna! Till de som stöttar med bidrag kommer vi att lotta ut en handgjord filt som vi garanterar blir höstens favorit ;)Äntligen med i Swedish Firefighters igen!

Äntligen får vi vara med i tidningen Swedish Firefighters SFF igen
Vi berättar om vår resa i pandemitider och hur vi taggar till mot ljusare tider! Brandhjärtan vill ge upplevelser till de som har det extra tufft men eftersom att det har varit svårt med det pga restriktioner så har vi försökt att hjälpa till på andra sätt där vi kan!
Vi har självklart ställt in siktet framåt och bubblar av idéer
TACK till er för all stöttning vi fått med pepp och spridning av stiftelsen
Vi finns som alltid på mailen brandhjartan@gmail.com för de som behöver hjälp eller för funderingar.
Kramar från oss Ilona och Linnéa

Sanna modeller 

Såhär ser en fotografering egentligen ut med oss, haha. TACK till en fotograf med stort tålamod!


Klädpaket till en pojke 

Vi vill självklart stötta dom som har det extra svårt just nu! Därför har vi fixat ett klädpaket för en kille med storlek 146/152.
Känner ni nån som skulle behöva extra stöd i dessa tider? Maila oss på brandhjartan@gmail.com  


Häng med in i musikvärlden!

Vi är så stolta över att vi på Brandhjärtan fick följa med på radiopremiär och låtsläpp idag fredag; ”Allt är betong” av Ibbo! Vi har följt Ibbo ett tag och hjälpt till att förverkliga en dröm. Vi hjälpte till med en start, som han själv efter det, tog tag i låten och kunde efter ett tag släppa slutresultatet med hjälp av Johan Alander( Östersund). Lyssna på låten, dela inlägget och tänk på vad VI alla kan göra när vi hjälps åt tillsammans = att göra någonting för någon
Varför vi hjälpte just Ibbo får vi återkomma till när han själv känner att han vill berätta. Vi vet, och som ni kommer att höra i intervjun så kan man spegla lite i hans texter. Han har många texter och här är hans första!
Kolla in bilden med Fredrik och Emelie! Gå in på Morgon i P4 Jämtland, fredag den 27 nov, spola fram ca 3 tim och 14 min, då kommer ni att höra hela intervjun och Ibbos låt!

Nu är det dax att ge järnet i hela Sverige för våra barn och ungdomar

Swisha (frivilligt) till 123 124 41 85 efter utmaningen 20 kr/pp, så hjälper ni oss på Brandhjärtan vidare med barn/ungdomar som har det svårt av olika anledningar!
Utmana varandra, kompisar, familjen mfl, med att träffas (tänkt att vara noga med corona) vid den största backen ni har i er närhet (backe efter ålder), sedan ge järnet upp och se vem som kommer längst upp utan att spara på krafterna.
Spela in/fota gärna utmaningen och lägg ut på vår hemsida/Instagram, så vi får följa med på utmaningarna och se vilka backar ni valt och vilka segerrop som finns. Lycka till!

Vad vi är glada när vi får hjälpa till!

Tack vare att Miriam från domkyrkan i Karlstad hörde av sig till oss så kunde vi tillsammans göra en insats! Den här gången för en familj som en längre tid har haft det kritiskt och hamnat i en destruktiv familjesituation. Eftersom de har det svårt ekonomiskt så önskade de sig en cykel med tillbehör för transport bl.a. för att barnet ska kunna ta sig till skolan.
Vi kontaktade Monika som vi träffade på nätverksträffen i Piteå. Hon jobbar som deltidsbrandman i Forshaga, räddningstjänsten Karlstadsregionen. Tack vare att Monika ville hjälpa oss med att fixa cykeln med alla tillbehör så kan vi nu lämna över det till familjen! Vi är så otroligt glada för den hjälp vi fick med det här caset. Vad vore vi utan fina själar som ville hjälpa oss? TACK Monika för din stöttning, wow vad vi är impade av fina människor som dig! Heja dig!!! Och vad vi är glada att vi får mail där vi kan stötta!
Vill du hjälpa oss med case precis som Monika? Maila oss och berätta inom vilka städer som du kan tänka dig att röra dig inom för att stötta. Hör av er till brandhjartan@gmail.com.

Monicajpg

Vi har fått förstärkning!

Vi är så glada att få berätta om denna fantastiska tjej/fotograf som heter Elise Gulle! En tjej som har den konstnärliga förmågan, som jobbar med den visuella kommunikationen, och med den förmågan tar Elise bilder som förmedlar historia, en känsla, eller en dokumentation av en händelse i nuet.
Vi blev så glada när vi frågade henne om hon ville hjälpa oss med en fotografering med en tjej (som vi vill hjälpa), som har en dröm om att få hålla på med bilder och fotografering Såhär skriver Elise:
"Elise Gulle heter jag, och här är lite om mig!
Växte upp med två familjer (mamma & pappa var separerade). Jag hade en ganska så tuff "uppväxt" vid mina ungdomsår (14 år-18 år). Fotografering blev då mitt stöd, som gjorde att jag hittade orken till att fortsätta, och utifrån det så utvecklade jag både mig och mitt mående.
När mitt måendet gick upp och ner ville jag gärna hitta en vän som brann lika mycket för fotografering som jag. Jag frågade en del fotografer om de ville hjälpa mig med hur man blev en bra fotograf eller bara om någon ville ut och fota, men då fanns det ingen alls. Jag kände mig ensam. 
Det talar om för mig att jag vill mer än gärna hjälpa ungdomar få komma ut och tänka på något annat, och jag är inte bara en kameraperson, jag är också en vän med hjärta utan min kamera!
Att hjälpa Brandhjärtan var för mig en självklarhet när jag blev tillfrågad.
Här är några foton jag tagit. Bilderna får inte kopieras eller delas utan min tillåtelse."
elise gullejpgelise gulle 1png

.

❤️En 13-årings födelsedag blev till lycka!


Vi har äntligen fått hjälpa den 13 årig flicka som behövde vår stöttning! Här är ett litet plock från hennes mail till oss. Det finns så mycket mera i hennes berättelse, men det får hon själv berätta om lite senare om hon vill.

"Mitt liv är ganska tufft, jag har ADD, autism och en svår ångest. Jag har liksom ingen, och känner mig ofta utanför och annorlunda. Det jag har är min ridning. En gång i veckan får jag åka till stallet och rida lektion. Det är stunder jag verkligen lever för. Jag vill inte sluta rida, det betyder allt för mig. Något jag kan känna mig duktig på och som gör att man träffar människor på lite samma villkor eftersom vi har samma intressen!"

Hon fick veta på sin födelsedag att hon kommer att kunna fortsätta rida till hösten. Vi är jättetacksamma att med er hjälp kunna se till att hon kommer att få andrum även i höst. TACK!
Drömmar kan slå in!

Vi på Brandhjärtan fick för ett tag sedan kontakt med en kille som vi verkligen ville göra någonting för. Vi pratades vid och kom fram till vad han hade för intressen och framtidsvisioner. vi tänkte på en gång att det här måste vi hjälpa till med och förverkliga. Vi tog kontakt med två personer som vi vet har hjärtat öppet mot ungdomar. Vi fick boka en tid och spela in låten i en riktig studio. Det var hans egen skrivna låt. Det som behövs nu är lite mer tid för att få låten perfekt. När vi är färdiga så är vi säkra på att ni kommer att få höra hans första låt, han är grymt duktig med ord och han har fått till budskapet i låten. Så nästa gång vi skriver om denna kille, så hoppas vi att vi kan lägga ut både låt, bakgrund(varför vi ville hjälpa honom) och bild! Vi tror verkligen på honom!! Vi är så tacksam för samarbetet med Tommy Andersson (låtskrivare) som äger Tommysstudio, (tommysstudio.se) och Tommys dotter som gjorde att vi kunde göra detta möjligt❤


Tack Grafiska Verkstan!

Vi håller på att planera för fullt inför sommaren och nya idéer som vi är så taggade på!
Har ni sett vilka supersnygga visitkort vi har fått av Grafiska Verkstan i Vilhelmina! Dom får vi stor användning av. TACK!Swedish Firefighters

Så härligt att vi är med i senaste numret av Swedish Firefighters! Det känns jättebra att räddningstjänsten runt om i Sverige kan läsa om oss så att vi får chansen att sprida oss! Just nu är vi även på jakt efter ambassadörer som kan hjälpa oss i arbetet.  Brandhjärtans princip är att när vi har fått in en ansökan som vi väljer att gå vidare med så vill vi att barnet ska få en första kontakt med en brandman. Den brandmannen träffar familjen, pratar med dem om deras situation. Eftersom vi är där som brandmän så hoppas vi också att vi kan vara en förebild för barnet. Vi själva kan tyvärr inte träffa alla barn eftersom de är utspridda över landet och därför behöver vi er hjälp! Det finns inga krav på att brandmannen ska ha kontakt med familjen efter besöket. Just nu behöver vi ambassadörer som vill hjälpa oss i arbetet! Skicka ett mail till brandhjartan@gmail.com och berätta i vilket område som du kan tänka dig att besöka familjerna. Tack!


Tävla om höstens mysigaste filt!

Nu kan DU vinna höstens mysigaste filt! Vår stiftelse är skapat av brandmän, vi får med egna ögon se de som verkligen behöver vår hjälp! Den här filten har en brandman virkat ihop för att samla ihop pengar till de som behöver det mest! Vill du vara med i utlottningen? Swisha lägst 20 kr till 123 124 41 85 och kommentera på vår facebooksida http://https://www.facebook.com/Brandhjartan/om hur vi på bästa sätt kan sprida Brandhjärtan. Tävlingen annonserades även ut i nätverksträffen för kvinnor inom räddningstjänsten. Vinnaren dras 1 oktober! 


Nätverksträff för kvinnor inom räddningstjänsten!

Två härliga dagar har vi fått spendera i Piteå med häftiga kvinnor inom räddningstjänsten. Vi har bland annat fått lyssna på inspirerande föreläsningar av Petra Malm, Sveriges första kvinnliga elitsoldat och tidigare polisen Jeanette Larsson som bjöd på en härlig föreläsning om mångfald och fördomar. 

Vi är så tacksamma att även vi i Brandhjärtan fick möjlighet att berätta om vårt arbete, tack! Vi åker härifrån taggade av alla powerwomens :D

Tack för att ni ger oss möjlighet att hjälpa!

Vi på Brandhjärtan har fått så fina tillfällen att få hjälpa till! I många fall har barn önskat sig en stund att slappna av från allt elände.
Nyligen fick vi möjligheten att hjälpa en familj där dottern skickade ett mail till oss och berättade om deras situation. Hennes önskan var att åka på äventyrsbad och bo på hotell. Så här skriver familjen efter besöket. 

”Jag blev förvånad när telefonen ringde, många veckor senare när jag handlade på butiken och var tvungen att sätta mig en stund på golvet. Dottern hade skrivit något och önskat sig något och fortfarande var allt så hemlighetsfullt. Så kom en brandman hem till oss och jag blev så överraskad och hon så glad. Att åka på äventyrsbad och bo på hotell en hel helg! Jag önskar att alla kan barn kunde få den här möjligheten att få sin önskan uppfylld och få vara bara barn för en stund. Så ofta blir ansvaret lite mycket och stort för ett litet barn när livet är motigt i stort, hur mycket jag än önskar att det inte vore så.”Tack TEKAB!

Vi vill skicka ett stort TACK till TEKAB, teknikkonsulterna i Sundsvall AB! De har valt att ge en gåva på 10.000 kronor för att hjälpa de barn som befinner sig i livets svåraste stunder. Vad hade vi gjort utan hjältar som er? Återigen, TACK!

På bilden har vi Christian från TEKAB och Mats Nygren som är med i team Brandhjärtan! 

https://www.tekab.nu/Vi vann pris!

Det kändes overkligt att vakna upp efter gårdagens brandkårsgala här i Sundsvall. Brandhjärtan vann nämligen pris för årets prestation! Vi är så oändligt tacksamma och glada! Det kommer nog ta nån dag innan vi verkligen kan förstå det.
TACK för att ni tror på oss och tack till de som har lagt så mycket tid för att göra galan möjlig!

25/11 2018


Nu finns vi med i Aftonbladet!

Om du är nyfiken på hur det kom sig att vi startade en stiftelse och hur vårt arbete hittills har gått så kan du kika in och läsa om oss via länken.


Spring för livet med Brandhjärtan

Den 9 augusti gick Brandhjärtans premiärlopp av stapeln.

Brandhjärtans "spring för livet" är ett springlopp för att samla in bidrag för de barn och ungdomar som behöver stöd.

Evenemanget hölls i Vilhelmina och både barn och vuxna hade möjligheten att delta i välgörenhetsloppet. Alla tävlande som swishade in ett 

bidrag var med i utlottningen av fina priser på plats där Olle Waller, känd från tv programmet Fråga Olle var prisutdelare.

Vi vill tacka alla fantastiska sponsorer och alla er andra som har hjälpt oss! Ett varmt tack för ert fina engagemang!

Stenmans Kafé och Kök
Lilla Fröken Blomster
Sportringen Vilhelmina
Vilhelmina Folkets Hus
ELON Lövliden Elmontage
Granngården Vilhelmina

Varuhuset ICA Tallen
Circle K Sverige (Vilhelmina)
Body Center i Vilhelmina
Borgagården
Östersunds FK
Coop Vilhelmina
PK’s Speceri och Fritid AB
Vilhelmina Församling

Stort tack till Olle Waller, Vilhelmina Räddningstjänst och Vilhelmina Turistbyrå!

Ni är hjältar och har gjort det här möjligt!Ilona gästar P4 Jämtland

Lyssna på när Ilona pratar om hur det gick till att starta stiftelsen och varför vi tror att den psykiska ohälsan växer.


Brandhjärtan i Sundsvalls tidning


Alexander Westman obotliga hjärntumör

Du har väl inte missat artikeln om den elvaåriga Alexander Westman och den gripande historien om hans obotliga hjärntumör. Alexander har skrivit ihop en ”bucketlist” som han vill göra med sin familj.

Brandhjärtans insamlingsstiftelse läste om Alexander och tyckte att det var modigt att han berättade för alla om hans kamp mot sjukdomen men också Alexanders önskan om att hinna göra saker med hans familj. Självklart ska han få göra sina äventyr med familjen. Två av Alexanders resmål är i Östersund. Därför var det självklart för oss på Brandhjärtan att försöka uppfylla någon av resmålen. Vi sökte upp Jamtli som är ett museum med utställningar samt friluftsmuseum med historiska hus och gårdar. Jamtli kontaktades och de blev glada för att vi kom med förslaget och öppnade upp armarna för hans familj.

Förste antikvarien på Jamtli skriver i en kommentar till oss på Brandhjärtan: ”Vi hoppas att Alexanders besök ska bli så bra som han hoppas och önskar familjen allt gott i deras svåra situation!"

Redan nu vill vi rikta ett stort tack till Jamtli och samtidigt önskar vi dig Alexander med din familj att ni kommer ha en jättebra dag när ni besöker Östersund och Jamtli.


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam porttitor augue a turpis porttitor maximus. Nulla luctus elementum felis, sit amet condimentum lectus rutrum eget.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam porttitor augue a turpis porttitor maximus. Nulla luctus elementum felis, sit amet condimentum lectus rutrum eget.

RUBRIK 1

RUBRIK 1